Який вибрати корм для кішки. Як вибрати сухий корм для кішок

25

Вирушаючи в магазин, всі власники британських і не британських кішок повинні мати уявлення про виробництві та складі сухих кормів. І робити свій вибір не тільки на підставі красивою реклами, рекомендацій продавців і ветеринарів, а також вміти читати й аналізувати склад корму. Впоратися з цим нелегким завданням вам допоможе ця стаття.

Традиційно кішки вважаються м’ясоїдними тваринами, що не зовсім правильно. «Хижак» — більш вірне визначення. При поїданні ссавців кішки споживають не тільки м’ясо, але і нутрощі, кістки, а разом з ними і мінеральні речовини (кальцій, фосфор тощо). Крім того, вуглеводи (шлунок ссавців містить ферметезированные злакові та частини рослин), кров( мінеральні солі). Отже, хороший корм для кішок повинен якомога повніше відповідати цьому складу.

Хороший корм складається з:

• м’яса («м’ясо», а не «м’ясо та субпродукти тваринного походження»). Так само має бути визначено вид м’яса. Наприклад, куряче м’ясо або подрібнене куряче м’ясо, невелика частина нутрощів

• максимально 50% (а краще 25 — 30%) злакових і/або овочів (вуглеводи та волокна)

• довгого списку вітамінів і мінералів

• натуральних консервантів (антиокислювачів), які жири зберігають у сухому кормі, таких як вітаміни Е і С, масла трав.

У кормі не повинно бути:

• низькоякісних джерел білка, таких як сумнівні «субпродукти», наприклад, мелена яловича шкіра

• хімічних консервантів або антиокислювачів (Ethoxyquin, ВНА, ВНТ, Propylgallate)

• барвників

• цукру, карамелі

• порожніх наповнювачів, таких як шкаралупа горіхів, целюлоза (вказує на те, що при виробництві намагалися заощадити: подібні продукти викликають у тварини відчуття насичення, не поставляючи при цьому речовин, які дійсно можуть бути використані організмом. Це також і низькоякісні форми так званих «баластів», які викликають проблеми з травленням.

Основними причинами хвороб наших вихованців, викликаних неправильним харчуванням, є хімікати і низькоякісні субпродукти в кормах для тварин.

А тепер розглянемо всі складові промислових кормів детальніше:

Синтетичні консерванти

Доктор Альфред Плехнер (ветеринар, дослідник і фахівець з харчування, який спеціалізується з проблем алергії і шкірних захворювань у кішок і собак) вважає, що штучні антиокислювачі ВНА (Е320) і ВНТ (Е321) можуть бути причиною виникнення уражень печінки, неправильного розвитку, метаболічного стресу, а так само раку. При лабораторних випробуваннях у тварин були виявлені алергічні реакції і порушення роботи мозку.

Наприклад: штучний антиокислювач Ethoxyquin, який виробляється фірмою Monsanto в США (фірма-виробник різних хімікатів, пестицидів, викликає сумніви замінника цукру Aspartam і сої, виведеної при маніпуляції генів), спочатку розроблений для поліпшення міцності гуми, використовується як засіб для уникнення появи коричневих плям на яблуках і грушах. За шкалою отруйності речовин від 1 до б (6 особливо отруйно) Ethoxyquin оцінюється на 3. Ethoxyquin викликає повільно розвиваються депресії, судоми, іноді кому, смерть, а також шкірні неврози і ушкодження печінки.

У Європі використання Ethoxyquin-a в їжі для людини заборонено, оскільки при вдиханні, шкірному контакті і попаданні всередину ця речовина токсична (отруйно!). Використання Ethoxyquina в кормах для тварин дозволено в малих кількостях. Як субстанція, растворяемая жирами, Ethoxyquin осідає в жирових прошарках і печінки. Хімічні барвники можуть викликати алергії. Наприклад, доведено, що барвник Е 127 викликає рак щитовидної залози; проте використовується в деяких ласощі для кошенят!!!

Субпродукти

Виробництво кормів для тварин не регулюється законами про виробництві харчових продуктів для людей. Тому виробник не зобов’язаний зазначати на упаковці повний перелік складових корму. Згідно Європейського закону про кормових продуктах трупи хутрових тварин, копита, пір’я, роги і вовна можуть бути вказані в кормах під визначенням субпродукти. Використовувані в низькоякісних сортах кормів покидьки з боєнь містять секрети залоз і гормони (з навколоплідного міхура).

Так само кров, кишки і навіть сеча потрапляють під визначення субпродукти. Звичайно, не всі субпродукти погані; до субпродуктів відносяться так само нутрощі, які корисні в харчуванні тварин. Тут ще раз хотілося б зазначити, що фірма, що виробляє високоякісні корми для тварин, не буде приховувати під неясним позначенням «тваринні або рослинні субпродукти», а відкрито перерахує, про яких складових йде мова. Наприклад: «м’ясо курки, печінка, серце (або нутрощі), кукурудза і т. д.». Тому, постарайтеся знайти зазначення виробника «без субпродуктів«.

Деякі виробники відповідають на виниклі питання про субпродуктах: «ми використовуємо серце, печінка і нирки». Чи дійсно це так? Часто один погляд на етикетку може дати відповідь. Печінка вже вказана? Тоді вона не може бути частиною використовуються у цьому кормі субпродуктів.

Інформація яка повинна бути обов’язково вказана виробниками на консервах або мішках з сухим кормом:

1. Гарантований аналіз

Тут вказується мінімальний вміст білка (протеїну) і жирів, а так само максимальний вміст золи, волокон та води.

Білок є найважливішим складовим для кішок і собак. До хорошим джерелом білка, що використовуються організмом відносяться курка, яловичина, телятина, дичина, яйця, сир, а також нутрощі, такі як серце (м’язове м’ясо) і печінка. Рослинними протеїнами є пшениця, овес, кукурудза і соя. Кішки — це м’ясоїдні, це означає, що білок має бути в основному тваринного походження, так як рослинні частини в поїдаються тварин зустрічаються лише в малих кількостях (у шлунку). Проблема в тому, що виробники котячих кормів позначають кількість білка як кількість сирого протеїну.

Сирий протеїн означає загальну кількість білка, що не дає уявлення про те, наскільки цінний використовується білок, яку його частину організм дійсно зможе переробити (переварити). Наприклад: два сорти кормів досліджуються в лабораторії. Обидва сорти містять: сирий протеїн 10%, жир 6,5%, волокна 2,4%, вологість 68%; типові кількості для сирого корму. Обидва сорти виглядають на перший погляд однаково. При прочитанні ж зазначеного вмісту можна встановити наступне: перший сорт містить яловичину, печінка, серце, яйця, курячий жир і соняшникову олію, ячмінь і овес.

Інший сорт містить чотири пари старих шкіряних черевиків, близько 4 літрів моторного масла, подрібнений вугілля і 30 літрів води. Так само це дуже неапетитне вміст відповідає зазначеним в аналізі кількостям, хоча і не може бути поживним для тварин…… Так само пір’я містять велику кількість білка, що організм тварини не в змозі переробити. Таким чином, головний показник хорошого корму — це його засвоюваність.

Велика частина виробників не вказують дані по засвоюваності на упаковці. Але все ж ми як споживачі можемо досить легко визначити, наскільки засвоєний корм (складається корм з цінних або дешевих компонентів). Варто звертати увагу на кількість продуктів виділення, яке не повинно перевищувати 25% від з’їденого. Чим більше обсяг продуктів виділення щодо кількості з’їденого корму, тим більш низької якості цей корм. Так само одним з критеріїв може бути кількість корму, яку виробник рекомендує давати тварині. Чим більше рекомендована денна норма, тим нижче якість продукту.

2. Перелік інгредієнтів

Вказує на те, наскільки біологічно цінний цей корм. Біологічна цінність (наскільки добре організм зможе використовувати протеїни (білки)) яєць дорівнює 100%, борошна з курячого м’яса — більше 90%, яловичини — 78%, пшениці — 60%, кукурудзи — 54%. Одні лише пшениця і кукурудза не є для м’ясоїдних повноцінним харчуванням, але в поєднанні з одним або двома хорошими джерелами тваринного білка можна добитися хорошого біологічно цінного харчування. Слід звертати увагу на те, щоб на упаковці було вказано вид, використаного м’яса.

Наприклад: яловичина, куряче м’ясо, баранина ….. Якщо на етикетці стоїть «м’ясо», то в кормі можуть перебувати змішані сорти м’яса неясного походження. Часто це свинина, яка не представляє для тварин і людей цінного харчування. Перелік вмісту речовин вказується за вагою . Якщо першим вказана яловичина, то вона є основним складовим речовиною в кормі? Не обов’язково.

Читаємо далі. На другому місці вказана пшеничне борошно, потім паростки пшениці, жир і ще раз пшениця у вигляді зерен. Закони про виробництві кормових продуктів дозволяють виробникам перераховувати різні форми однієї речовини окремо. Пшениця ж , хоч і в різних формах, залишається пшеницею. Склавши всі форми пшениці, її кількість набагато перевершує вміст м’яса. Отже, в цьому випадку основним складовим речовиною є злаки, хоча яловичина була позначена на першому місці!

Засвоюваність Тваринного і Рослинного походження:

  • Яєчний Білок: 100%
  • М’язове м’ясо (Птиця, Яловичина, Баранина) : 92%
  • Органи (нирки, печінка, серце), інші субпродукти : 90%
  • Молоко, сир : 89%
  • Риба : 75%
  • Соя : 75%
  • Рис : 72%
  • Вівсянка : 66%
  • Пшениця : 63%
  • Кукурудза : 54%

Детальний опис компонентів у кормах для тварин:

Компоненти тваринного походження:

М’ясо — може бути сумішшю різних сортів, якщо вказано джерело: «яловичина», «птах» і т. д. Це може бути м’язова маса, язик, серце, діафрагма, а так само жир, шкіра, жили, але в кількості, що зазвичай зустрічається в даному виді м’яса.

М’ясні субпродукти — це мозок, легені, нирки, кров, кістки, тканини, сухожилля, шкіра, сеча, кишки і шлунки.

Субпродукти м’яса птиці — це голови, ноги, шлунки, кров, сеча і іноді навіть пір’я.

Рибна мука — це сушена подрібнена риба; або ціла або її частини. До того ж майже завжди без високоцінних жиру.

Digest — рідина, яка виходить при хімічному гідролізі з тваринних тканин. Хімічно попередньо перетравлена їжа.

Інші компоненти:

• мелена кукурудза проводиться з цілих качанів. Не повинна містити більше 4 % інших речовин.

• кукурудзяна клейковина — це залишки від виробництва кукурудзяного сиропу або крохмалю.

• коричневий або коричневий рис. Знята лише верхня оболонка.

• brewer’s рис — залишки у виробництві пива і шнапсов.

• соєве борошно — субпродукт виробництва соєвої олії. Багата білками. Але у деяких тварин може викликати алергійну реакцію.

• целюлоза — не перетравлюваних наповнювач шлунка без якої-небудь харчової цінності. Тварина швидко відчуває себе насытившимся, не отримуючи при цьому поживних речовин. Як постачальник волокон теж піддається сумніву, т. к. часто веде до проблем з травленням. Целюлозою часто називають шкаралупу горіхів або сіно.

• шкаралупа арахісу також не перетравлюваних наповнювач.

• дріжджі — дуже поживна субстанція, цінне джерело вітамінів групи В.

• сухі водорості — природний джерело багатьох мінералів і життєво важливих мікроелементів.

Консерванти і антиокислювачі (запобігають згірклість жирів):

До «хорошим» відносяться вітамін Е (токоферол) і С (аскорбінова кислота), а так само екстракти і масла трав.

«Погані» — це ВНА, ВНТ, Propylgallat і Ethoxyquin. Вони розчиняються в жирах і у великих кількостях шкідливі для здоров’я. Осідаючи в жирових прошарках і печінки, рано чи пізно ведуть до появи алергії, неправильного росту, пошкодження нервової системи і печінки, а також, можливо, раку. Досліди на мишах показали, що ці речовини можна позначити як раковызывающие.

Щодо консервантів проблема полягає в тому, що європейське законодавство розрізняє консерванти і антиокислювачі (Antioxidant). Існує безліч сортів кормів для тварин, на яких великими літерами написано: «Без штучних консервантів». Коли ж читаєш далі, то знаходиш в куточку дрібно написане: «Antioxidant: EWG -добавки». Ці виробники користуються незнанням покупців про те, що таке 1) антиокислювач і 2) EWG -добавки.

За цими визначеннями ховаються «погані» речовини ВНА, ВНТ, Propylgallat і Ethoxyquin, які застосовуються як штучні консерванти і штучні антиоксиданти. Якщо виробник застосував в якості антиокислювача вітамін Е, то це буде чітко вказано на упаковці, так як є додатковою рекламою виробника. Тому, обережно: якщо на упаковці з сухим кормом написано «Без штучних консервантів», то прочитайте далі і дізнатися, які антиокислювачі були в дійсності використані.

Нешкідливі добавки, а також життєво необхідні мінерали і вітаміни:

• Аскорбінова кислота — синтетична форма вітаміну С

• Біотин — натуральний вітамін групи В (відомий так само як вітамін Н)

• Кальцію карбонат Calciumcarbonat — натуральна форма кальцію

• Calcium pantothenat — высокопотентная синтетична форма вітаміну В5

• Кальцію оксид Calciumoxid — натуральна форма кальцію

• Фосфат кальцію Calcium phosphat — кальцієва сіль, яка відбувається з кісток

• Хлорид або хлорин — життєво важливий мінерал Е, Холін — вітамін групи В, міститься в яйцях, печінці та сої

• Холін хлорид — высокопотентный синтетичний джерело холіну

• Guar Gum — стабілізатор рослинного походження , Кобальт — мікроелемент, життєво важливий мінерал

• Мідь — мікроелемент, життєво важливий мінерал, але у великих кількостях може виявитися отруйним

• Карбонат міді — натуральна форма міді

• Глюконат і сульфат міді — синтетична форма міді

• Сульфат заліза — высокопотентный синтетичний джерело заліза

• Фолієва кислота — один з важливих вітамінів В, міститься в дріжджах і печінці

• Inositol — вітамін групи В, міститься в лецитині

• Окис заліза — природний джерело заліза

• Окис магнію — природний джерело магнію

• Сульфатокись марганцю — мінерал марганець

• Менадион натриум бісульфіт — джерело вітаміну К

• Ніацин (Niacin) — вітамін ВЗ

• Pangamiesaure — вітамін В15

• Pantotheniesaure — вітамін В5

• Бертолетова сіль Potassium Chlorid — джерело калію

• Цитрат калію Potassiumcitrat — натуральна форма калію

• Піридоксин Pyridoxin — синтетична форма вітаміну В6

• Рибофлавін — синтетична форма вітаміну В2

• Селен -життєво важливий мінерал

• Хлорид натрію — сіль

• Селен натрію — синтетична форма мінералу селен

• Таурин — амінокислота. Життєво важлива для кішок

• Tocopherol — вітамін Е

• Гідрохлорид і Мононітрат тіаміну — синтетичні форми вітаміну В1

• Карбонат цинку — джерело цинку

• Окис цинку — натуральна форма цинку

• Сульфат цинку — синтетична форма цинку

Шкідливі добавки (нарівні з консервантами):

Цукор (карамель) в кормі не потрібен! Додається в деякі сорти кормів для поліпшення смакових якостей і пом’якшення консистенції. Крім того, що він веде до карієсу, цукор може стати причиною виникнення проблем підшлункової і анальної залоз.

Розглянемо на наочному прикладі корми з індичкою, як це може виглядати у різних виробників кормів, і в кормах різного класу:

Індичка / м’ясо індички / борошно з м’яса індички/ борошно з індички – гра слів, або одне і теж?

На перший погляд, можливо, одне і теж. Але різниця все ж грунтовна. Нижче наводиться пояснення написаного на упаковці з сухим кормом (в дужках англійське написання):

Індичка (= Turkey By-Products): субпродукти. А значить, покидьки з боєнь. У німецькому ж варіанті може стояти «індичка», виробник не зобов’язаний писати «субпродукти»!!!

М’ясо індички (= Turkey): м’ясо (здебільшого), але на упаковці вказано вагу свіжого м’яса, до його сушіння! Понад 70% м’яса — це вода і жир. Тому після сушки та переробки в борошно м’ясну містить м’ясо лише 30% свого початкового ваги. Таким чином, в списку складових корму м’ясо індички має стояти не на першому, а на 4, 5, а може і 10 місці.

Борошно з м’яса індички (= Turkey Meal): це м’ясо після сушіння. Тому в списку складових сухого корму стоїть на правильному місці, т. к. вказано його вагу після сушіння.

Борошно з індички (= Turkey By-Product Meal): висушені субпродукти. Не м’ясо.

Дорогі друзі, сподіваюся ця стаття була вам корисна. Читайте склад кормів, і вибирайте для своїх улюблених тварин тільки найкраще.