Інші назви очеретяного кота (Jungle Cat, Felis chaus), які можна зустріти у різних джерелах, це: болотна рись і хаус. Очеретяний кіт водиться в таких місцях як Афганістан, Іран, Пакистан, Мала Азія (Шрі-Ланка, Таїланд), Ірак, Сирія, Палестина, дельта Нілу в Єгипті, СНД (дельта Волги), Середня Азія (Кавказ).

Зовні очеретяний кіт відрізняється від гірських кішок, і від своїх близьких родичів: лісових і степових котів. У очеретяного кота довгі лапи, і середньої довжини хвіст – приблизно 1/3 довжини тіла, і слабо виражені щоки на морді.

Очеретяний кіт відрізняється великими вухами трикутної форми, з маленькими стоячими китицями як у рисі. Влітку, хутро в очеретяних котів більш рідкісний і грубий, а в забарвленні переважають темно-сірі тони, ніж у зимовому. Як у більшості диких кішок серед очеретяних котів самки набагато менше самців.

Що стосується забарвлення, то очеретяні коти мають не меншу веселкою кольорів ніж британські кішки. Основним забарвленням верху вважається буро-сірий, з легким відтінком оливкової або рудого кольору. Боки у очеретяного кота при цьому завжди світліше. Живіт і нижня частина тіла очеретяного кота пофарбовані в білий колір з жовтим відтінком.

Хвіст пофарбований у сірий колір з темними поперечними кільцями, і чорним кінчиком. Верхня частина голови, і щоки – темно-руді з бурим відтінком. Уздовж хребта у очеретяного кота можна бачити слабо промальовані смугу іржавого кольору. Всі очеретяні кошенята народжуються з яскраво вираженими малюнком на тілі, і за мерее дорослішання, малюнок стає менш помітний.

Довжина тіла очеретяних котів становить 55-95 см, а хвоста до 30 см. В холці тварини можуть досягати до 40-50 див Слід зазначити, що висота різних підвидів очеретяних котів не однакова, і може сильно відрізнятися від середньо стандартного опису.

Очеретяні коти можуть важити від 5-ти до 15 кг. Але навіть при такій вазі вони всеодно залишаються кішками, які нявкають, практично як домашні кішки, але трохи на підвищених басах. Маленькі кошенята при цьому шиплять і пирхають.

Очеретяний кіт живе в очеретяних заростях, колючих і густих чагарниках, на давніх лісових зрубах біля річок і озер, а також у схожих умовах біля моря. Хаус не любить відкриту місцевість, тому в степу і пустелі його важко зустріти. Оскільки очеретяний кіт – теплолюбна тварина, і погано пристосовується до низьких температур, високо в горах він не полює. Іноді поселяється поряд з людьми.

Основними ворогами очеретяного кота вважаються леопарди і вовки.

У дикій природі хаус живиться дрібними гризунами (миші, ховрашки) і птахів (качки, фазани, рябчики), які живуть недалеко від води. Іноді очеретяний кіт може полювати також на зайців, кроликів, дитинчат дрібних копитних тварин, а також на черепах, змій, ящірок, і рибу.

Очеретяні коти ведуть сутінковий спосіб життя, але в холодну пору проявляють активність і вдень. За своєю природою очеретяний кіт – чудовий мисливець. Він вміє полювати як із засідки, так і чекати свою жертву біля нори. Дуже любить купатися у воді.

У очеретяних котів відмінно розвинені слух і зір, що робить їх відмінними мисливцями. Вдень очеретяний кіт ховається густих заростях. Під час полювання рухається неквапливою підтюпцем – він дуже обережний і потайний хижак. При лові птаха, що злітає, стрибає вертикально вгору, а також може лазити по деревах, хоча робить це в крайніх випадках.

Крім сезону розмноження, очеретяний кіт веде одиночний спосіб життя. У кожного самця є індивідуальна територія, яка частково перекривається з ділянками декількох самок. У період розмноження можна зустріти сімейства очеретяних котів, які входять самець, самка, і маленькі очеретяні котенята.

У шлюбний період самки і самці голосно перегукуються, тим самим даючи один одному зрозуміти свою готовність до розмноження. Самка влаштовує своє лігво для народження кошенят в укритті і важкодоступних місцях. Для гнізда використовують покинуті нори інших тварин, але самі очеретяні коти нори не риють. Гніздо для кошенят вистилається шерстю.

Статеве дозрівання у очеретяний кішок настає до 18 місяців. Вагітність у очеретяних котів триває 55-65 днів.

У посліді народжується від 3-х до 5-ти кошенят, які важать приблизно по 120 грамів кожен. Кількість хлопчиків у посліді завжди більше кількості дівчаток. Дитинчата очеретяних котів ростуть дуже швидко, і кожен день додають у вазі приблизно на 22 грами. Період годування молоком триває до 3-х місяців. Маленькі кошенята мають темно-сірим забарвленням з яскраво вираженими смугами. По досягненні півроку, котенята стають повністю самостійними.

Промислова полювання на очеретяних котів не ведеться, але на чорному ринку продають не тільки очеретяних кошенят, але і шуби з цих тварин. Багато мисливців нашої країни мріють завести у себе в будинку очеретяного кота, щоб разом виїжджати на полювання. А в одній з київських сімей в квартирі живе справжній очеретяний кіт на прізвисько Малюк, який вже став легендою інтернету.