Вітаю вас, дорогі друзі! У продовженні статті: Чому дорослим кішкам не можна пити молоко, хочу запропонувати вашій увазі більш розширений матеріал на цю тему, з журналу «Мій Друг КІШКА».

Несподівана звістка вразила громадськість з десяток років тому. Вчені нібито довели, що молоко – зовсім не еліксир життя, як прийнято було вважати, і не несе користі нікому, крім немовлят. Логіка проста. Навіщо дорослій суті продукт, призначений лише для вигодовування потомства до певного віку? І чому це саме молоко корови, адже, по суті, воно ідеальний продукт лише для телят, до яких далеко не всі ставляться? І тим не менш ми любимо молоко, люблять його, за рідкісним винятком, і кішки. Давайте розберемося, за що.

Несподівана звістка вразила громадськість з десяток років тому. Вчені нібито довели, що молоко – зовсім не еліксир життя, як прийнято було вважати, і не несе користі нікому, крім немовлят. Логіка проста. Навіщо дорослій суті продукт, призначений лише для вигодовування потомства до певного віку? І чому це саме молоко корови, адже, по суті, воно ідеальний продукт лише для телят, до яких далеко не всі ставляться? І тим не менш ми любимо молоко, люблять його, за рідкісним винятком, і кішки. Давайте розберемося, за що.

 Пийте, кішки, молоко!

Насправді все просто. Молоко – це смачно. Кішку не обдуриш, вона чудово відрізняє в цьому продукті велику кількість білку, і якщо не знає, то відчуває, наскільки цей білок повноцінний і легко засвоюється. Додамо до цього необхідний набір вітамінів, холін і метіонін, поліпшують роботу печінки, а також незамінний кальцій – і ми цілком зможемо щодо молока з’єднати епітет «смачний» з епітетом «корисний».

Звідки ж береться думка про неприпустимість молока в раціоні кішки? Лактоза – ось речовина, псує молока всю репутацію. Лактоза – цукор, до складу якого входить одна молекула глюкози і одна молекула галактози. Ця речовина зустрічається тільки в молоці. Спеціальний фермент лактаза, який виробляється клітинами слизової оболонки тонкої кишки, розщеплює лактозу на складові, які потім спокійно засвоюються в організмі. Потерпіть, зараз ми доберемося до суті. Справа в тому, що концентрація ферменту лактази, перебуваючи на піку в дитячому віці кішки, так званий підсисний період, з часом починає стрімко падати.

Організм вважає, що вистачить пити молоко – пора на полювання. Правда, на всяк випадок він все ж продовжує виробляти лактазу – у кожної тварини в різній кількості. Тобто вироблення цього ферменту, всупереч загальній думці, не припиняється зовсім. Тому і виходить, що одні кішки можуть пити багато молока, інші – лише в дуже невеликих кількостях. Не бажаючи особливо розбиратися, люди починають трактувати взаємини кішки з молоком по-своєму. Одні кажуть, що їх кішка чудово п’є молоко, значить, воно корисно. Інші – що їх кішки від молока пронос, тому воно шкідливо.

Насправді пронос викликає дефіцит лактази. Незасвоєного лактоза зв’язує воду в тонкому кишечнику, провокуючи діарею. Крім того, кишкові бактерії викликають бродіння молочного цукру, в результаті якого здувається живіт і виникають коліки.

Якщо дати менше молока – цілком можливо, цієї проблеми вдасться уникнути. Проте все ж більш резонна, мабуть, кішкам, у яких лактази виробляється мало, і зовсім обійтися без молока. Тим більше що виробники продуктів для тварин не образили їх своєю неувагою і створили спеціальне молоко без лактози. Подібні продукти давно існують для людей, які страждають тією ж проблемою.

Можна почути пораду замість коров’ячого давати кішці молоко кіз та овець – нібито у них менше лактози. Порівняємо: у коров’ячому молоці лактози – 4,6%, у козячому – 4,5%, в овечому – 4,8%. Коментарі, як кажуть, зайві.

Інша справа, що у кішок, як і у людей, рідко, але трапляється непереносимість білка коров’ячого молока. Цю патологію ще називають алергією на молоко. В цьому випадку можна рекомендувати козяче молоко, оскільки воно майже не містить тієї фракції молочного білка, яка вважається сильним алергеном.

Вся правда про молочні «безпритульних»

Якщо метафора в заголовку не викликала у вас понятійних труднощів, то ви здогадалися, що мова зараз піде про кисломолочних продуктах, отриманих шляхом бродіння незбираного молока. Бродити молоко змушує ціла армія молочнокислих бактерій, грибків, дріжджів. Всі вони, потрапляючи в організм кішки, починають хоробро боротися з хвороботворними мікроорганізмами, підвищуючи імунітет і рятуючи від недуг, пов’язаних з його падінням.

Тому кисломолочні продукти по праву займають одне з перших місць в харчуванні нашого пухнастого улюбленця. Принаймні, немає жодного натурального котячого раціону, який не був би включений кефір, кисле молоко або сир. Про лактазе при цьому ніхто і не згадує. Яке ж чаклунство здійснюють над молоком молочнокислі бактерії, якщо воно з спірного продукту перетворюється в продукт, корисний абсолютно всім?

Почнемо по порядку. Чарівництво, тобто сам процес сквашування молочнокислими бактеріями, займає від 18 до 24 годин. За цей час білки розщеплюються і набувають дрібнодисперсну структуру. У такій формі вони засвоюються набагато краще. Наприклад, незбиране молоко засвоюється на 32%, кефір – на 91%.

У сироватці накопичується молочна кислота, яка гальмує розвиток гнильних бактерій і сприяє росту нормальної мікрофлори кишечника. Тому кисломолочні продукти рекомендують при дисбактеріозі, викликаної стресом, неправильним харчуванням тварини, прийманням ліків і т. д.

У процесі сквашування в молоці збільшується кількість вітамінів групи В, особливо В2, і накопичується буквально величезна кількість корисних мікроорганізмів, які створюють броню на поверхні кишечнику, захищаючи організм кішки від проникнення небезпечних мікробів.

Але найголовніше перетворення – ось воно. Під впливом молочнокислих чарівників лактоза розщеплюється практично повністю. Сама, без участі лактази! Таким чином, тваринам, у яких цієї самої лактази виробляється мало, при вживанні таких продуктів коліки і пронос не загрожують. З плечей люблячого господаря, звичайно, звалиться камінь занепокоєння за здоров’я своєї улюблениці, зате він, принаймні на час, знайде новий головний біль: який кисломолочний продукт вибрати з усього різноманіття, представленого на полицях нинішніх магазинів?

Звичайно, потрібно «запитати» у кішки. Але для того, щоб «почути відповідь», слід все ж щось їй запропонувати. Тому озброїмося знаннями для правильного вибору. Всі кисломолочні продукти діляться на два виду: продукти тільки молочнокислого бродіння і продукти змішаного молочнокислого і спиртового бродіння. До перших відносяться простокваша, ряжанка, біфідок, йогурт, сир, сметана. До других – кефір і кумис.

Продукти першого виду ви можете давати відразу як принесли з магазину, попередньо, звичайно, з пристрастю вивчивши сходинку терміну придатності. А ось з кефіром складніше. Перш ніж запропонувати його кішці, рекомендується спочатку витримати відкритий пакет в холодильнику близько трьох днів. Чому? Виявляється, кефір, як вино (до речі, дуже близьке порівняння) буває молодим і старим, або, ще точніше, слабким і міцним.

У міру того, як йде процес дозрівання продукту, в ньому накопичуються вуглекислота і спирт. Так, молодий кефір містить близько 0,07% етилового спирту, старий – до 0,88%. «Різновікові» види кефіру діють на організм кішки протилежним чином. Молодий (до 2 діб) слабить, старий (2 і більше діб) – кріпить. Тому, щоб уникнути проблем зі стільцем у вашого тварини, слід давати більш старий кефір.

Правда, «старий» продукт програє в смаку своєму молодому побратиму з-за підвищеної кислотності, тому кішки іноді відмовляються його пити. Можемо порадити звернути увагу на такий порівняно недавно з’явився на наших прилавках продукт, як біо-кефір. Молочні грибки біокефіру збагачені пробіотичними бактеріями (найчастіше ацидофільної палички), які приносять чималу користь мікрофлорі кишечника, дозволяючи уникнути таких крайнощів, як пронос і запор. Більш м’який на смак, він безсумнівно сподобається вашій кішці.

Тепер звернемося до такого питання, як жирність кисломолочних продуктів. Оптимальним для кішки буде сир жирністю до 9%, простокваша, ряжанка, кефір, натуральний йогурт без добавок жирністю до 3,5%. Що стосується сметани, то мінімальна жирність цього продукту складає 10%. Забагато. Тому якщо вже ваша кішка дуже любить сметану, то розбавте її приблизно наполовину водою, можна навіть теплою – так смачніше.

Сир з-за своєї жирності однозначно втрачає право на постійне присутність в раціоні кішки. Однак зрідка побалувати свою улюбленицю сирком ви можете – тільки обов’язково вибирайте несолоні прісні сорту, типу адигейського.

Ще якихось 150 років тому такий популярний нині напій, як кефір, було великою рідкістю. Спробувати його можна було лише в Північній Осетії – тоді віддаленій і навіть дикою околиці Російської Імперії. Тільки там знали секрет особливої кефірної закваски – симбіозу безлічі мікроорганізмів. Секрет цей зберігався в найсуворішій таємниці, яка все ж була розкрита. Є дві версії цієї події. Одна – романтична.

Юна дівчина, яка працювала на московській молочній фабриці, Ірина Сахарова приїхала на Кавказ за кефирными грибками. Там у неї закохався молодий місцевий князь – Байчаров. Недовго думаючи, він викрав і сховав дівчину. Князя зловили і посадили у в’язницю, зажадавши від нього видати місцезнаходження дівчини і виплатити штраф… 10 фунтами (близько 4 кг) кефірної закваски. В обмін на свободу князь виконав ці вимоги.

Інша версія – підприємницька. Всеросійське товариство лікарів доручив Баландіну, спадкоємцю славної купецької династії, відкрити в Росії виробництво кефіру. Як купцеві вдалося добути секрет кефірної закваски, історія замовчує, але в 1909 році масове виробництво кефіру в Росії почалося.

У процесі сквашування в молоці збільшується кількість вітамінів групи В, і накопичується буквально величезна кількість корисних мікроорганізмів.

Ланцева Пекла, журнал «Мій Друг КІШКА» №9-2011