Харчові та енергетичні потреби кішок

23

Хоча існує багато порід кішок, всі вони мають деякі загальні харчові потреби, які слід враховувати в їх «меню». У той же час в різні періоди життя ці потреби варіюють.

Вони залежать від багатьох чинників: віку, способу життя, розміру, генетичної схильності кішки і т. д. Для того щоб кішка мала добру кондицію, вона повинна отримувати комплекс необхідних їй поживних речовин.

Бажано, щоб це було враховано при виборі необхідного їй збалансованого харчування.

Вуглеводи

Вуглеводами є прості цукру і більш складні молекули. Кішка погано перетравлює вуглеводи. При цьому одні з них засвоюються її організмом краще, інші — гірше. Тому тип вуглеводів, що містяться в кормі, має великий вплив на його засвоюваність.

Типи вуглеводів

Прості цукру (глюкоза), дисахариди або «подвійні цукру» (лактоза). Дисахариди (сахароза і лактоза) погано перетравлюються кішкою. Їх вживання може викликати у неї понос.

Складні цукру — крохмаль.

Клітковина, що міститься у раціоні, необхідна для ефективної роботи травної системи. Клітковина являє собою групу речовин, з яких зазвичай складаються стінки клітин у рослин. У тонкій кишці клітковина майже не перетравлюється і потрапляє в товсту кишку практично нерозщепленою.

У раціоні кішок клітковина необхідна для оптимізації обсягу фекальних мас та кількості часу, протягом якого їжа знаходиться в кишечнику і перетравлюється. У товстій кишці клітковина може розщеплюватися, утворюючи короткі жирні кислоти, які, засвоюючи, служать для організму кішки джерелом енергії. Крім того, клітковина перетравлюється являє собою хороший субстрат для зростання корисних бактерій.

Білки

Білки бувають різної якості і являють собою великі молекули, що складаються з амінокислот. Їх якість залежить від того, з яких амінокислот вони складаються, а також від засвоюваності їх організмом.

Відомо більше 20 амінокислот, різні комбінації яких створюють практично безмежна кількість білків. Білок необхідний кішкам для отримання незамінних амінокислот, які не синтезуються в організмі в достатніх кількостях, і інших амінокислот в кількості, достатній для синтезу організмом кішки власних білків. Особливо кішки потребують амінокислоти, яка називається таурин, запобігає сліпоту.

Брак таурину викликає погіршення зору, сітчаста оболонка ока руйнується. Її недолік викликає розлади репродуктивної системи та захворювання серцевого м’яза. Джерелом таурину є продукти тваринного походження, і цим, зокрема, пояснюється велика залежність від кішки м’ясного раціону. Деякі тварини здатні засвоювати таурин з інших речовин, але кішкам, на жаль, це недоступно. Їм потрібен тільки тваринний протеїн.

Жири

Харчовий жир є найбільш концентрованим джерелом енергії для кішки. Домашня кішка (а також деякі дикі родичі, наприклад леви) має унікальні для ссавців потреби в незамінних жирних кислот (лінолевої, альфа-лінолевої та арахідонової). В готовій формі арахідонова кислота міститься тільки в м’ясі, і це є ще однією причиною хижого способу життя кішок. Тому кішкам в раціоні необхідні саме тваринні жири, бо без них вони не здатні синтезувати основні жирні кислоти. Деякі інші звірі можуть перетворювати в ці самі кислоти різні рослинні олії, але кішки, на превеликий жаль, позбавлені такої можливості.

Ненасичені жирні кислоти відіграють важливу роль у підтримці здоров’я шкіри і шерсті, в нормалізації роботи нирок і у процесах розмноження тварин. Крім того, харчовий жир відіграє важливу роль в процесі травлення і засвоєння жиророзчинних вітамінів.

Вітаміни

Кішці необхідно достатня кількість вітамінів і мінеральних солей. Загальна кількість вітамінів, які кішка отримує з їжею, залежить від засвоюваності корму і взаємодії в ньому різних поживних речовин. При вживанні якісного корму додаткову кількість вітамінів може принести кішці шкоду, оскільки надмірна кількість вітаміну, А, накопичуючись в печінці, може викликати непоправні порушення здоров’я.

Водорозчинні вітаміни (вітамін С і вітаміни групи В) кожен день видаляються з організму з сечею, їх запаси потрібно постійно поповнювати з їжею.

Примітка. Кішка не потребує надходження вітаміну З їжею, так як її організм синтезує достатню кількість цього вітаміну.

Жиророзчинні вітаміни (A, D, Е і К) можуть зберігатися в організмі.

Мінерали та мікроелементи

Такі мікроелементи, як кальцій і фосфор, вкрай необхідні для нормального росту кісток. При цьому важливо не тільки давати достатню кількість кальцію і фосфору, але і витримувати оптимальне співвідношення між ними. Дисбаланс у споживанні цих мікроелементів може призвести до неправильного формування скелета, наприклад до деформації суглобів. Деякі макроелементи (наприклад, цинк) необхідні для здоров’я шкіри та шерсті.

Для того щоб мати можливість зробити правильний вибір, необхідно знати енергетичні потреби своєї кішки. Вони також можуть бути різні і залежать від багатьох факторів: період інтенсивного росту, вагітність, лактація, старість, температурний режим і т. д. Джерелами енергії в їжі є білки, жири і вуглеводи. Брак енергії призводить до того, що тварина стає млявою, втрачає вагу і набуває нездоровий вигляд. Надлишок енергії приводить до накопичення надмірної ваги і шкодить здоров’ю.

Чим вище засвоюваність корму, тим більше користі отримує кішка, тим менше його витрата.

Травна система кішки має цілий ряд унікальних властивостей, що роблять вплив на процес перетравлення їжі. Як і всі ссавці, кішка використовує два основних механізми перетравлення їжі: механічний — подрібнення їжі зубами і хімічний — розщеплення їжі ферментами. Для більшої наочності структура травної системи кішок представлена у вигляді таблиці.