Чому кішки не люблять солодке?

17

Напевно ви помічали повна байдужість кішок до солодкого. Також як ягуари, тигри та інші хижаки, кішки не виявляють абсолютно ніякого інтересу до продуктів, в яких міститься велика кількість вуглеводів.

Їжа, яка приваблює кішок найбільше – це м’ясо. І це не тільки тому, що кішки природжені мисливці. Справа в тому, що і дикі і домашні кішки не відчувають солодкого в їжі.

Кожна кішка на своїй мові має 250 смакових сосочків, на яких зосереджено до сорока тисяч смакових рецепторів. Кислий смак кішки розрізняють найкраще, гіркий – трохи гірше і тільки нижньою стороною мови, а ось солоний смак кішки відчувають кінчиком мови. Вуглеводи рослинної їжі кішки практично не сприймають.

Недавні дослідження довели, що всеїдні тварини їдять солодке, т. к. вони зберегли рецептори, які реагують на цукор. Але ці рецептори відсутні у багатьох хижаків. Швидше за все, вони були втрачені ними не так давно, коли вони виділилися в загін хижаків, і на відміну від всеїдних представників повністю перейшли на м’ясну їжу. При цьому за даними дослідників у різних видів це сталося незалежно один від одного.

Проаналізувавши гени смакових рецепторів декількох видів тварин, вчені з’ясували, що у всіх тварин система смакових сприйнять схожа з людської. Як відомо, людина може розрізняти солоний, солодкий, м’ясної, гіркий, кислий і може бути жирний смак.

Рецептори смаку активізуються за допомогою білка, що знаходиться на їх поверхні. З’єднуючись з їжею, білок включає роботу рецепторів і в мозок починають надходити сигнали про смак їжі. У рецепторів солодкого є два білки, які продукуються окремими генами. З’ясувалося, що один з двох генів у кішок, що виробляє такі білки, не має амінокислот, які необхідні для того, щоб дати установку білку на солодке.

Вченим поки точно невідомо, переваги кішок в їжі є причиною чи наслідком. Але, Гарі Бошам, директор Monell Chemical Senses Center висловив думку, що на мутацію гена швидше вплинув раціон харчування, а не навпаки.

Найцікавіше, що після того, як результати дослідження були опубліковані, багато господарів домашніх кішок засипали вчених обуреними відгуками і заявляли, що їх тварини люблять солодке. Гарі Бошам на це сказав, що кішка не відчуває солодкого смаку, а їх інтерес, наприклад, до тістечок або морозива можна пояснити тим, що ця їжа для них являє собою якийсь джерело жирів.

Проте, вчені не виключають, що кішки все-таки мають рецептори, які дозволяють їм відрізнити цукор у високій концентрації. Був проведений експеримент, при якому кішці пропонувалося звичайне і підсолоджене молоко. Дослідження показало, що кішки воліють молоко без добавок.

Але в одному фахівці впевнені точно, що кішкам шкідливо їсти багато солодкого. В їх організмі немає стільки ферментів, скільки потрібно для переробки цукру, надлишок якого може призвести до діабету. Це повинні пам’ятати і виробники кормів, додають у корм зернові, які містять велику кількість вуглеводів.